Laboratorul de cercetare-inovare Quantum Computing vizează corelarea cercetării științifice din domenii aplicative ale tehnologiilor informatice și de comunicații cu orientările inovative la nivel mondial în ceea ce privește aplicarea și utilizarea tehnologiilor cuantice (calcul cuantic, comunicații cuantice). Această corelare este în măsură să asigure dezvoltarea la nivel instituțional a capabilităților științifice cu potențial inovativ, prin orientarea spre tehnologii disruptive așa cum este Quantum Computing. Pe de altă parte, activitățile laboratorului sunt orientate și spre activități cu caracter colaborativ, inclusiv cu potențiali parteneri externi din mediul academic (inclusiv universitar), în vederea creșterii gradului de implicare în realizarea de parteneriate pentru proiecte cu finanțare europeană.
Obiectivele generale: Dezvoltarea unei baze documentare actualizate cu cele mai recente realizări științifice la nivel mondial în acest domeniu, în măsură să susțină dezvoltarea competențelor proprii dar și realizarea de colaborări cu entități externe cu preocupări în același domeniu (industrie, mediu universitar); Atragerea, completarea și formarea resursei umane necesare pentru desfășurarea de activități științifice, susținerea formulării de teme particulare ca bază pentru propuneri de colaborări viitoare cu industria și mediul universitar, alți potențiali beneficiari și utilizatori de aplicații ale tehnologiilor cuantice; Realizarea de activități colaborative în acest domeniu cu Universitatea Politehnica București, în particular cu laboratoare de cercetare-dezvoltare din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare (Centrul PRECIS);
Activități principale: Activitățile specifice de cercetare-inovare vizează aspectele de ordin practic privind aplicarea tehnologiilor cuantice, cu identificarea și abordarea provocărilor de ordin științific și tehnologic. Astfel, se au în vedere următoarele direcții majore de cercetare în Quantum Computing, cu orientare spre aplicații și cazuri de utilizare a acestora, în principal din domeniul securității dar și în domenii pretabile la aplicarea de tehnologii computaționale emergente și inovative: 1. Soluții de integrare a distribuției cheilor cuantice în sisteme de securitate convenționale, pentru creșterea robusteții acestora la atacuri din clase multiple. 2. Criptografie post-cuantică pentru fundamentarea de soluții capabile să limiteze oportunitățile de spargere a cripto-sistemelor existente prin intermediul calculului cuantic. 3. Soluții optimizate de procesare a datelor în sectoare de activitate diverse (medicină, finanțe, cercetare științifică), considerând și oportunitățile inovative ale calculului cuantic. Această direcție este justificată în contextul preocupărilor orientate spre aplicarea sau utilizarea tehnologiilor cuantice în România. Ținta este astfel reprezentată de potențialii beneficiari ai aplicațiilor bazate pe utilizarea Quantum Computing. Se au în vedere diferite clase de probleme abordabile prin intermediul algoritmilor cuantici, de exemplu probleme de căutare, optimizare computațională și de învățare automată (Machine Learning) cu grad ridicat de complexitate în timp, în special pentru aplicații cu cerințe majore de timp real. Activitățile de ordin colaborativ au în vedere identificarea de potențiali parteneri, cu deosebire pe partea de utilizare a acestor tehnologii, dar și relaționarea cu mediul universitar cu preocupări în acest domeniu dar și în domenii conexe în ceea ce privește aplicabilitatea Quantum Computing. O oportunitate în acest sens este reprezentată de potențiala colaborare cu 4 laboratoare de CD din cadrul Centrului PRECIS (UPB, Facultatea de Automatică și Calculatoare).
Activitățile specifice de cercetare-inovare vizează aspectele de ordin practic privind aplicarea tehnologiilor cuantice, cu identificarea și abordarea provocărilor de ordin științific și tehnologic. Astfel, se au în vedere următoarele direcții majore de cercetare în Quantum Computing, cu orientare spre aplicații și cazuri de utilizare a acestora, în principal din domeniul securității dar și în domenii pretabile la aplicarea de tehnologii computaționale emergente și inovative:
1. Soluții de integrare a distribuției cheilor cuantice în sisteme de securitate convenționale, pentru creșterea robusteții acestora la atacuri din clase multiple.
2. Criptografie post-cuantică pentru fundamentarea de soluții capabile să limiteze oportunitățile de spargere a cripto-sistemelor existente prin intermediul calculului cuantic.
3. Soluții optimizate de procesare a datelor în sectoare de activitate diverse (medicină, finanțe, cercetare științifică), considerând și oportunitățile inovative ale calculului cuantic. Această direcție este justificată în contextul preocupărilor orientate spre aplicarea sau utilizarea tehnologiilor cuantice în România. Ținta este astfel reprezentată de potențialii beneficiari ai aplicațiilor bazate pe utilizarea Quantum Computing. Se au în vedere diferite clase de probleme abordabile prin intermediul algoritmilor cuantici, de exemplu probleme de căutare, optimizare computațională și de învățare automată (Machine Learning) cu grad ridicat de complexitate în timp, în special pentru aplicații cu cerințe majore de timp real.
Activitățile de ordin colaborativ au în vedere identificarea de potențiali parteneri, cu deosebire pe partea de utilizare a acestor tehnologii, dar și relaționarea cu mediul universitar cu preocupări în acest domeniu dar și în domenii conexe în ceea ce privește aplicabilitatea Quantum Computing. O oportunitate în acest sens este reprezentată de potențiala colaborare cu 4 laboratoare de CD din cadrul Centrului PRECIS (UPB, Facultatea de Automatică și Calculatoare).