În cadrul laboratorului de Comunicații Mobile 5G se desfășoară activități de cercetare – inovare, specifice domeniului comunicațiilor mobile de ultimă generație (5G) avându-se în vedere evoluția acestora către generațiile următoare (6G, 7G etc.). Aceste activități se realizează în cadrul direcțiilor de cercetare prioritare ale ICI București precum:
• Internetul viitorului, comunicații, tehnologii mobile, care include și comunicații mobile 5G și 6G;
• Securitatea cibernetică și protecția infrastructurilor critice, care include și securitatea aplicațiilor, protejarea sistemelor și a rețelelor informatice, soluții pentru identificarea și tratarea vulnerabilităților;
• Inteligență artificială, care include și machine learning, deep learning, aplicații în energie și medicină;
Obiectivele generale: Crearea și actualizarea permanentă a unei biblioteci proprii alcătuită din documente științifice (standarde, documentații de firmă, articole științifice etc.) elaborate la nivel european și mondial, în domeniul comunicațiilor mobile 5G precum și al comunicațiilor mobile de generații următoare (6G, 7G etc). Aceste documente vor constitui baza pentru dezvoltarea de competențe la nivelul ICI precum și pentru realizarea de colaborări cu alte instituții și firme cu activități în acest domeniu. Atragerea și formarea de personal specializat în acest domeniu pentru realizarea de activități specifice de cercetare – inovare. Desfășurarea de activități de cercetare – inovare prin colaborare cu diverse laboratoare și firme de specialitate (laboratoare din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din Universitatea Politehnică București, Orange, Vodafone etc.) în domeniul comunicațiilor mobile de ultimă generație.
Activități principale: 1. Activități de formare de personal specializat în domeniul comunicațiilor mobile 5G precum și al comunicațiilor de generație următoare (6G, 7G etc.). 2. Activități specifice de cercetare – inovare referitoare la modalitățile de implementare a 5G precum și la evoluția către 6G, 7G etc. Se vor considera direcțiile principale de cercetare la nivel mondial privind evoluția comunicațiilor mobile de ultimă generație. 3. Activități desfășurate în colaborare cu alte instituții, firme și laboratoare din acest domeniu.
1. Activități de formare de personal specializat în domeniul comunicațiilor mobile 5G precum și al comunicațiilor de generație următoare (6G, 7G etc.).
2. Activități specifice de cercetare – inovare referitoare la modalitățile de implementare a 5G precum și la evoluția către 6G, 7G etc. Se vor considera direcțiile principale de cercetare la nivel mondial privind evoluția comunicațiilor mobile de ultimă generație.
3. Activități desfășurate în colaborare cu alte instituții, firme și laboratoare din acest domeniu.