Într-un sens larg, societatea informațională se poate defini ca societatea dominată de producerea și consumul de informație pe baza tehnologiilor informației și comunicațiilor. Nu există o cale simplă către inovare și transformare digitală, deoarece organizațiile trebuie să ia în considerare sistemele deja funcționale, practicile de afaceri existente și structura organizațională. În esență, transformarea digitală se referă la utilizarea tehnologiei pentru a crea valoare pentru utilizatori, angajați și parteneri. Este vorba despre utilizarea tehnologiei pentru a îmbunătăți modul în care facem afaceri și ne trăim viața. Transformarea digitală este esențială, deoarece astfel companiile vor rămâne competitive în viitor. Modelele de business existente nu vor supraviețui dacă nu evoluează. DIGITRAIN își propune abordarea pe mai multe planuri: înțelegerea tehnologiilor existente și a celor emergente, cunoașterea competiției, stabilirea unei foi de parcurs pentru schimbarea disruptivă care trebuie să depășească obiceiurile și practicile învechite.
Obiectivele generale: Crearea de valoare pentru institut, organizațiile partenere și societate în ansamblu; Implicarea în actualizarea strategiei de inovare a institutului; Abordarea diferitelor provocări complexe și găsirea de soluții; Construirea de capabilități de inovare interne printr-un proces de inovare structurat; Sprijinirea institutului în procesul de proiectare a produselor și serviciilor; Promovarea unei culturi a creativității și inovării în interiorul instituției; DIGITRAIN va promova abordările de parteneriat cu alte unități de cercetare, agenții guvernamentale sau parteneri din mediul privat, care pot veni cu perspective noi asupra proceselor și produselor. Urmărim ca laboratorul de inovare să ofere o platformă de colaborare pentru dialog, pentru identificarea părților interesate și includerea unor non-membri care pot aduce contribuții relevante. Activitatea laboratorului va fi extinsă cu identificarea cazurilor de utilizare relevante.
Activități principale: 1. În prezent, transformarea și evoluția societății digitale urmărește, printre altele, și concretizarea eforturilor de a construi o replică a lumii fizice în spațiul virtual cu scopul creșterii calității vieții. Beneficiile potențiale ale acestui demers sunt evidente, remarcându-se posibilitatea utilizării unor formate hibride de lucru, creșterea accesului la educație, informarea mai facilă a cetățenilor în sfera guvernanței, socializarea mai simplă și mai satisfăcătoare, eficientizarea economică prin eliminarea unor costuri nejustificate. Conceptul de Metavers subsumează aceste inovații tehnologice și sociale și propune o paradigmă revoluționară a lumii virtuale, formate din realități virtuale persistente, conectate în care oamenii lucrează, socializează sau învață, oricând, oriunde și de pe orice dispozitiv, un internet de generație următoare în care utilizatorii pot trăi ca nativi digitali.
1. În prezent, transformarea și evoluția societății digitale urmărește, printre altele, și concretizarea eforturilor de a construi o replică a lumii fizice în spațiul virtual cu scopul creșterii calității vieții. Beneficiile potențiale ale acestui demers sunt evidente, remarcându-se posibilitatea utilizării unor formate hibride de lucru, creșterea accesului la educație, informarea mai facilă a cetățenilor în sfera guvernanței, socializarea mai simplă și mai satisfăcătoare, eficientizarea economică prin eliminarea unor costuri nejustificate. Conceptul de Metavers subsumează aceste inovații tehnologice și sociale și propune o paradigmă revoluționară a lumii virtuale, formate din realități virtuale persistente, conectate în care oamenii lucrează, socializează sau învață, oricând, oriunde și de pe orice dispozitiv, un internet de generație următoare în care utilizatorii pot trăi ca nativi digitali.